Nu tæller jeg til 10… slags affald og så sorterer vi
27 oktober, 2023 - artikler
Da rådhusklokkerne ringede 2023 ind trådte nye krav til affaldssortering på arbejdspladsen i kraft. Alle virksomheder skal nu sortere deres husholdningslignende affald i 10 forskellige fraktioner i overensstemmelse med Affaldsbekendtgørelsen. Det er endnu et skridt mod øget genanvendelse af affald. Spørgsmålet er nu, hvordan kan vi gøre affaldssortering let som en leg, når hverdagen først banker på?
Så hvad er det lige, vi siger, der er nyt?
Da 2022 blev til 2023, blev affaldssortering, som vi kender det fra den almindelige husholdning, overført til alle danske virksomheder. Så det nye er, at det ikke længere kun er produktionsaffald, der skal sorteres, men også husholdningslignende affald. Kravene kommer som et led i Danmarks handlingsplan, der skal sikre, at vi lever op til FN’s verdensmål nr. 12: Bæredygtigt Forbrug og Produktionsformer.
Både hjemme og på arbejdspladsen skal der sorteres affald i 10 fraktioner: madaffald, papir, pap, glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, farligt affald, tekstilaffald og restaffald. Danskerne er efterhånden ved at være varmet op til affaldssortering, men med tilføjelsen af atter nye fraktioner kan det nemt virke en smule mere besværligt.
Gør affaldssorteringen let som en leg
En undersøgelse har vist, at danskerne viser stor opbakning til at sortere deres affald, men villigheden forsvinder hurtigt, når det bliver for besværligt. Så skal vi have danskerne til at sortere affald på arbejdspladserne, skal det gøres let som en leg. Legen kræver dog lidt forberedelse, men den gode nyhed er, at du kan gå i gang allerede i dag.
Første del af legen
- AFFALDSBEHOLDERE TIL ENHVER TYPE AFFALD
Affaldssortering bliver først let som en leg, når der er affaldsbeholdere til alle typer affald. Er der ikke det, ender affaldet som regel i restaffald, og det er jo ikke meningen. Så sørg for at anskaffe nok affaldsbeholdere til enhver type affald. Men først er det værd at undersøge, om du i din kommune må indsamle flere affaldstyper i samme beholder, så du kan spare en beholder eller to.
Anden del af legen
- SYNLIGGØR MED PIKTOGRAMMER
Når affaldsbeholderne er i hus, skal opdelingen af affald synliggøres. Her kan du bruge det fælles piktogramsystem med symbolerne, vi kender i forbindelse med affaldssortering – både derhjemme, på arbejdspladsen og genbrugspladsen. Piktogrammerne er oplagte at bruge, da alle efterhånden har kendskab til dem. De kan downloades gratis og anvendes sammen med DURAFRAME® for at få en synlig, omkostningseffektiv og fleksibel mærkning af affaldet.
Tredje del af legen
- AFFALDSBEHOLDERE I FORSKELLIGE FARVER
En anden måde at synliggøre opdelingen af affald er ved at bruge forskellige farver. Eksempelvis har farven grøn efterhånden indprentet sig som madaffald, den røde farve som farligt affald og brun som papir og pap. En idé er derfor at vælge forskellige farver på dine beholdere, som indikerer deres indhold og er behjælpelig med, at det rette affald kommer i beholderen.
Sidste del af legen
- VÆLG POSER SOM SENDER DET RETTE SIGNAL
Farvevalg såvel som materialevalg på affaldsposer har samme effekt. Vælger du en papirspose, signalerer det, at der skal sorteres papir i beholderen. Dertil findes der komposterbare, grønne affaldsposer der er perfekte til madaffaldet og store klare sække til returplast.
Klar, parat, start… eller?!
Så er det bare at komme i gang med legen og starte på at affaldssortere i din virksomhed!
Og dog. Der er en ting du skal være opmærksom på, inden du hovedkulds kaster dig ud i det. I øjeblikket er der ingen national vejledning ifm. Affaldssortering - kun kommunale. Derfor er det en god idé at holde øje med, hvordan affald bliver håndteret i din kommune; hvilke typer affald må komme i samme beholder og hvad går under hver affaldskategori? Dette er noget du især skal være opmærksom på, hvis din virksomhed opererer i forskellige kommuner.
Skal affaldssorteringen gøres let som en leg? Se vores brede udvalg af affaldsbeholdere, tilbehør og poser.